Gods uitgestoken hand

Van jongs af aan ben ik christelijk opgevoed. Daar ben ik mijn ouders heel dankbaar voor, omdat zij een groot voorbeeld voor mij zijn in het uitleven van Gods liefde. Op mijn 15e ging ik voor het eerst mee met een kamp van Junior Adventure. Door de studies en gesprekken tijdens dit kamp ontdekte ik dat God ons heeft geschapen voor een relatie, niet alleen voor een ontmoeting op de zondag. Ik leerde dat het leven met Hem een avontuur is en een mysterie waarin ik nooit uitgeleerd raak. God stond met uitgestoken hand te wachten en ik wilde Zijn hand pakken en niet meer loslaten. Om die reden heb ik middels de doop voor God en Zijn gemeente laten zien bij Hem te willen horen. Elke dag blijft de vraag: ben ik in staat mijn handen vrij te maken en Gods hand te pakken?

Uw wil geschiede

De geborgenheid van God heb ik het meest ervaren in 2007, het jaar dat mijn broer overleed door een auto-ongeluk. In de meest verdrietige tijden ervaar ik God meer dan ooit, omdat ik dan meer Gods nabijheid zoek en troost vind bij Hem. In de twee onzekere weken voor het overlijden van mijn broer heb ik gebeden “Uw wil geschiede”, in de overtuiging dat God de situatie overziet en voorziet in hetgeen wij nodig hebben. En dat deed Hij, ik hoefde mijn verdriet niet alleen te dragen en mocht rust en vrede vinden bij God. Op momenten dat ik geen controle heb over een situatie en geen uitweg zie, zegt Hij: “Kom tot Mij”. Ik zie God daarom als een veilige schuilplaats.

Je zult wellicht nooit weten dat Jezus alles is dat je nodig hebt, totdat Jezus het enige is dat je hebt.

Leven met God

Ook in andere situaties heb ik God mogen zien werken: niet alleen in de kerk en tijdens Opwekking, maar ook onder vervolgde christenen in Egypte, Irak en Colombia, onder joden en Arabieren in Israël en recent in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. God werkt ook op die plekken, misschien wel júist op die plekken, waar de nood zo hoog is en mensen ontvankelijker zijn voor hulp (van boven). Het grootste geloof heb ik ervaren bij de mensen die – materieel gezien – het minste hadden. Ondanks de vragen die opkomen bij het zien van de onrechtvaardigheid in deze wereld, geloof ik dat God ieder mens ziet en Hij ons allen geroepen heeft om recht te doen, trouw te zijn en te leven met Hem. Vaak genoeg vergeet ik dit, twijfel ik aan God, denk ik het zelf te kunnen en krijgt God alleen focus op de zondag.

Ik ben dankbaar dat God trouw blijft, ondanks mijn twijfel. Ik dank God voor de geloofservaringen in mijn leven, voor het verdriet en de vreugde, de bergen en de dalen. Ik dank God dat Hij niet een groot geloof vraagt, maar vraagt te geloven in Zijn grootheid en genade. Ik dank God dat Hij ons het leven schonk. Graag sluit ik af met een mooi citaat van Corrie ten Boom: ”Je zult wellicht nooit weten dat Jezus alles is dat je nodig hebt, totdat Jezus het enige is dat je hebt.”

Last modified: 13 januari 2021