ZWO-commissie
Zendingscollecte

Najaars zendingscollecte 6 nov 2022

Aanstaande zondag wordt tijdens de kerkdienst gecollecteerd voor het GZB project “Omzien naar daklozen in Colombia”. In de folder leest u hoe de kerk de straat is opgegaan! Door de straatbewoners aandacht, regelmatig een douche, schone kleren en eten te geven. Het is hun verlangen dat de ‘straat van de zonde’ een plek van Gods genade mag worden.

De GZB ondersteunt dit initiatief met zendingswerkers en financiën, zodat de kerkleden beter toegerust zijn in het uitreiken naar de meest kwetsbaren in de samenleving.

Doe(t) u/jij ook mee?,
Naast de collecte kunt u uw gift ook overmaken op de ZWO bankrekening:
NL 58 RABO 0373 742 630 t.n.v. Diaconie Hervormde Gemeente Loosdrecht inzake ZWO

Een groet van de ZWO commissie,
Adrie, Hanny, Meta en Marijke

NBG stelt Bijbels beschikbaar voor Oekraïners

Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) heeft de Oekraïense Bijbel digitaal beschikbaar gemaakt via debijbel.nl. Ook voorziet het NBG samen met andere organisaties in de behoefte aan Bijbels onder Oekraïense vluchtelingen in Nederland en België. Via de UBS – het samenwerkingsverband van de Bijbelgenootschappen – steunt het NBG Bijbelverspreiding onder vluchtelingen in Polen, Roemenië, Moldavië en Hongarije.

Gevluchte kinderen in Lviv. Foto: Vladyslav Sodel.

Het NBG stelt in Nederland en Vlaanderen het Nieuwe Testament, het Johannesevangelie, leesplannen en kinderbijbelverhalen in het Oekraïens en Russisch beschikbaar. Voor kinderen zijn ook een aantal programma’s uit de kindernevendienstmethode Bijbel Basics in het Oekraïens vertaald. Met deze programma’s hebben kerken iets in handen als Oekraïense vluchtelingen kerkdiensten bezoeken. En op het Bijbelplatform debijbel.nl is de Bijbel in het Oekraïens beschikbaar zodat Bijbelteksten gemakkelijk te gebruiken zijn, tijdens kerkdiensten of in persoonlijk contact met Oekraïners.

 

De verspreiding van de Bijbels en kinderbijbelverhalen gebeurt deels in samenwerking met stichting Gave en stichting Geloofsinburgering, deels via lokale kerken. Dit materiaal is gratis te bestellen in de NBG-webshop; verzendkosten worden in rekening gebracht. De Bijbel Basics-programma’s zijn te downloaden via debijbel.nl/bijbelbasics.

Ukrainian-DanielandHungrylions2022for-Ukraine_page-0001-475x1024
Een van de Bijbelverhalen voor kinderen die de Bijbelgenootschappen verspreiden.

Grote behoefte aan Bijbels

De miljoenen vluchtelingen stellen de Bijbelgenootschappen in Polen, Moldavië, Hongarije en Roemenië voor een enorme uitdaging. Er is grote behoefte aan Bijbels in het Oekraïens en Russisch, maar deze Bijbelgenootschappen hebben weinig middelen om daarin te voorzien. Daarom laat de UBS extra Bijbels drukken en verspreiden via deze Bijbelgenootschappen. Op die manier kan iedere vluchteling die behoefte heeft aan een Bijbel een exemplaar krijgen.

Oekraïens Bijbelgenootschap

Het Oekraïens Bijbelgenootschap (OBG) doet wat in zijn vermogen ligt om landgenoten in nood te helpen. ‘De vraag naar Bijbels is enorm. Miljoenen landgenoten zijn op de vlucht en verkeren in wanhoop. We hebben dringend Bijbels nodig’, laat een woordvoerder van het OBG weten. Al vanaf de oorlogsdreiging in november deelde het OBG Bijbels, Bijbelgedeelten en kinderbijbels uit in onder meer kindertehuizen en aan militairen. Zodra de oorlog begon, kon het OBG de vraag niet meer aan.


Vorige week bezocht een team van het OBG de bevrijde steden rondom Kiev, waaronder Boetsja, Hostomel, Irpin en Borodianka. ‘Dat was hartverscheurend’, aldus het OBG. ‘Mensen zitten zonder gas, water en elektriciteit en zijn dankbaar voor de hulp die ze krijgen. Als we zeggen dat we van een kerk zijn, vragen mensen om een Bijbel! Ze weten dat dit boek kan helpen.’


Psalm 31 biedt voor veel Oekraïense vluchtelingen hoop.

De Bijbel biedt perspectief

Het Oekraïens Bijbelgenootschap is momenteel een verbindende schakel tussen de verschillende kerken, vrijwilligersgroepen en hulporganisaties. In het begin van de oorlog telde één ding, aldus de eerdergenoemde woordvoerder van het OBG: ‘Je zorgt voor je gezin en probeert dat in veiligheid te brengen. Daarna kwam iedereen in actie. Ik bewonder de moed van mijn collega’s die in het oosten en zuiden van Oekraïne werken.’ De behoefte aan opvang en troost, maar ook aan hoop en perspectief uit de Bijbel is enorm. Dat zal zo blijven ook nadat de oorlog voorbij is. Want: ‘Dan moeten mensen verwerken wat er allemaal gebeurd is.’ 

Wil(t) u, jij de Bijbelverspreiding onder Oekraïense vluchtelingen steunen?


Wij vragen om uw gulle bijdrage op de ZWO bankrekening:
NL58 RABO 0373 742 630 t.n.v. Diaconie Hervormde Gemeente Loosdrecht
Inzake ZWO graag o.v.v. Pinksterzendingscollecte