Het is belangrijk dat elk gemeentelid zich veilig en gerespecteerd weet. Het mag niet geaccepteerd worden dat mensen vanuit een bepaalde positie op welke manier dan ook macht gebruiken ten koste van anderen. Kinderen, jongeren maar ook ouderen en kwetsbare gemeenteleden moeten ongestoord deel uit kunnen maken van onze gemeente. Ongewenste situaties willen we uiteraard voorkomen.
Naast bewustzijn en een respectvolle omgang met elkaar is het goed om als gemeente duidelijke regels en beleid te hebben. In dit beleid is opgenomen:
De kerk kan niet zonder vrijwilligers. We kunnen niet zonder maar we kiezen zorgvuldig wie we inzetten
We moeten zorgvuldig selecteren want het werken met kwetsbaren, zowel ouderen als jongeren in onze gemeente vereist dat. Daarvoor hebben we regels opgesteld.
Om helder te hebben wat de kerkenraad van een vrijwilliger verwacht die werkzaam is in onze gemeente hebben we een gedagscode opgesteld. een link daarvoor is onder aan deze pagina opgenomen.
Toch kan het gebeuren dat iemand zich slachtoffer voelt van een bedreigende situatie in welke vorm dan ook. Daarvoor kunnen en mogen we niet wegkijken. Wanneer u in een dergelijke situatie terechtkomt, of wanneer u vermoedt dat iemand anders zich benadeeld of bedreigd voelt, kunt u zich wenden tot één van de twee vertrouwenspersonen die in onze gemeente beschikbaar zijn: dit zijn Dik Mur en Tineke van Berg. Zij zullen u zo goed mogelijk terzijde staan.
Sinds hun benoeming zijn Dik en Tineke, als vertrouwenspersoon, bezig het Stappenplan Veilige Kerk te introduceren. Daarin worden zij bijgestaan door een viertal gemeenteleden die bij het jeugd- en kringenwerk betrokken zijn. Samen vormen zij de commissie Veilige Kerk.
‘Stel, voor zover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven.’
Contact: