Wat ik geleerd heb, is dat je er niet komt door goede daden. Ik was altijd doordrongen van de gedachte dat ik goed moet doen, maar God heeft me laten zien dat het in eerste instantie om geloof gaat. 

Ik heb veel gereisd. Zo heb ik ontwikkelingswerk gedaan in Peru, na de aardbeving van 2010 op Haiti en in Zuid-Afrika. Dat heeft me veel gebracht. Ik heb daar geleerd dat leven en geloven niet zo vanzelfsprekend is, zoals ik dat altijd ervoer in Nederland. 

Maar ten diepste deed ik deze reizen om goede dingen te doen. Op een christelijke studentenconferentie in Amerika drong het tot me door waar het werkelijk omgaat. Daar ben ik door God beetgepakt. Ik leerde daar dat je nog zo goed je best kunt doen om goed te leven, maar dat niemand heilig wordt op basis van zijn daden.  

Ik weet nog hoe in mijn hotelkamertje bad dat God in mijn leven zou komen. Ik zei: “als U er echt bent, moet U het laten zien ook”. Ik vroeg God om iets heel specifieks. Het was die avond oudejaarsavond en er zou een dienst zijn. Ik vroeg aan God dat als het lied Mighty to Save zou worden gespeeld, dit mijn teken zou zijn. In de loop van de avond kwam het lied niet. Ik gaf de moed al op. En toen… het allerlaatste lied. Ik herkende de eerste klanken al. Toen heb ik mijn leven echt aan God toevertrouwd. 

Ik ben erachter gekomen dat je God echt mag vragen zichzelf te laten zien. Ik deed de uitroep “Ik wil zien wie U bent!”.

Je ouders kunnen je met het christelijk geloof opvoeden, maar ze kunnen je geen geloof geven. Daar moet je zelf naar op zoek gaan. Ik ben erachter gekomen dat je God echt mag vragen zichzelf te laten zien. Ik deed de uitroep “Ik wil zien wie U bent!”. Ik denk dat veel mensen dat niet doen of durven. En je moet openstaan voor antwoorden. Dit zou mijn aanmoediging zijn naar gemeenteleden. 

Ik heb afgelopen jaren veel gedaan in onze gemeente. Ik zat in de diaconie, leidde de Alpha-cursus en bereidde Bijbelstudies voor. Soms had ik het idee mezelf weer een slavenjuk op te leggen. Nu heb ik een periode rust. We lezen elke dag uit de Bijbel en we praten er veel over. Het is weer een tijd van verdieping.

Last modified: 13 januari 2021