Hoe is je geloof ontstaan, gegroeid?

Al op jonge leeftijd zag ik dat mijn ouders een levend geloof hadden. We woonden toen ook in deze boerderij. Naast ons stond het huis van mijn opa en oma Hoogendoorn.  
Oma Hoogendoorn was 38 jaar ziek en lag in een bed in de serre. Als kind ging ik daar elke dag even langs. Oma was ondanks haar ellende en pijn, een blijmoedig mens. Er kwamen altijd veel mensen graag bij haar langs omdat ze getuigde van een levende God. Op mij heeft haar gelovige blijmoedige houding veel indruk gemaakt.
In m’n tienertijd ben ik bij tijdens een bijeenkomst van Billy Graham in Hilversum, “gaan staan” om zo persoonlijk een echte keuze voor God te maken. 
Een christelijke omgeving draagt bij, maar elke keer weer moet je een persoonlijke keuze maken. 
Mijn geloof wil ik voeden door dagelijks bijbel te lezen. Ook luister ik graag naar de Bijbelse podcast “Eerst dit”. In de tijd dat de kinderen nog thuis woonden en ik werkte vond ik dit lastiger dan in deze fase van mijn leven. Maar net als met een gewone menselijke relatie, moet ook deze persoonlijke relatie onderhouden worden. 
In de weekenden zijn we nog wel eens op evangelische camping de Betteld te vinden. Bijzonder kinderwerk hebben ze daar. Ik raad mensen met jonge kinderen, maar vooral ook met tieners aan om daar eens heen te gaan. 
Door de weeks waren we bezig met de gemeente ter plaatste en gaf ik les op de reformatorische basisschool in Maartensdijk. Ik vond het mooi om daar de psalmen in de oude berijming uit je hoofd mee te zingen. Zang en muziek zijn een heel essentieel deel van mijn geloof, daar kan ik echt door geraakt worden. Ik probeer zoveel mogelijk naar christelijke muziek te luisteren.
Eigenlijk proberen we het beste van verschillende stromingen mee te pakken.

Wie is Jezus voor jou?

Hij is mijn persoonlijke Verlosser, leven zonder hem kan ik me niet indenken. Wel blijf ik nadenken over de drie-eenheid. Aan mensen die niet geloven is dit moeilijk uit te leggen. Maar het is voor mij duidelijk dat er geen weg is tot God zonder Jezus. 
Het leven op aarde is tijdelijk, we zijn onderweg naar iets anders. Problemen op aarde probeer ik als relatief te zien ten opzichte van wat hierna zal komen. 

Maar het is voor mij duidelijk dat er geen weg is tot God zonder Jezus.

Op welk moment heb je God ver weg ervaren?

Nooit ben ik het geloof helemaal kwijt geweest. Er waren wel kortere periodes van drukte en welvaart waarin ik de relatie niet goed onderhouden heb. Wat dat betreft is deze coronatijd goed voor mijn geestelijk leven, er is meer rust.
Een moeilijke periode ervaarden we in het begin van ons huwelijk. We maakten in een paar jaar tijd van dichtbij mee dat verschillende heel jonge kinderen stierven. Dat was moeilijk maar we ervaarden ook diep dat God je leven leidt en je kan troosten, je draagt. Hij was erbij, geeft de kracht om het te dragen. Dit dichtbij meemaken blijft je hele leven bij je. Het loopt Hem niet uit de hand, geeft moed en kracht, Hij wil je schuilplaats zijn.

Wat zou je de gemeente van Loosdrecht willen zeggen/meegeven in deze tijd van afstand?

\Ik hoop en bid dat de gemeente het oog op Jezus houdt en alle andere dingen minder belangrijk vind. In deze tijd van niet naar een kerkgebouw gaan, kunnen we meer nadenken over waar het om gaat. Jezus zei: “Volg mij”.

Last modified: 13 januari 2021