Als je mij vraagt wie Jezus voor mij is, is het eerste dat bij mij opkomt ‘verlosser’. Dat er door Jezus vergeving en verzoening is en we een eeuwig leven kunnen hebben met God.

Dat is nog wel een vrij geestelijk concept wat met name betrekking heeft op het hiernamaals. In de loop der tijd is voor mij de vraag belangrijker geworden wat geloven in Jezus in dit leven biedt. Daarvan heb ik meer ontdekt in mijn periode bij studentenvereniging Navigators in Rotterdam. Er werden meer vragen gesteld omtrent je relatie met Jezus zoals: wat betekent Jezus voor mij in mijn dagelijks leven? Inspireert Jezus alleen maar door de verhalen in de bijbel of werkt Hij van dag tot dag door mij heen?

Een boek dat mij enorm heeft geholpen bij deze vragen is ‘Koninklijk Karakter’ van Tom Yeakley. Samen met twee vrienden heb ik essentiële karaktereigenschappen doorgrond zoals liefde, dienstbaarheid, integriteit en nederigheid. Dit leerde mij hoe ik verder vorm kon geven aan mijn christelijke identiteit en daarmee te wandelen in het leven zoals Jezus dit ons heeft geleerd.

Jezus is mijn verlosser en Hij zal op een dag terugkomen.

Hoe dit concreet vorm krijgt in mijn dagelijks leven is bijvoorbeeld op mijn werk, op het gebied van dienstbaarheid. Ik werk in een sterk hiërarchische omgeving waarbij mijn rol is om een team te leiden op projecten. De vraag die ik mijzelf geregeld stel is: wat voor soort leider wil ik zijn gedurende een project? Als je een ander kan laten overwerken in het weekend om een deadline te halen of zelf even de schouders eronder kan zetten, wat is dan je keuze? Het dienende leiderschap van Jezus stimuleert mij geregeld om af te wijken van de makkelijkste keuze om vervolgens náást mijn teamgenoten te gaan staan in plaats van erboven. Mijn naaste liefhebben zoals mijzelf betekent niet alleen liefdevol omkijken naar mijn familie, vrienden en leden van de kerk, maar ook elke dag bedenken dat ik mijn collega’s behandel zoals ikzelf behandeld wil worden. Het mooie is dat dit mensen opvalt, het wordt gewaardeerd en levert waardevolle gesprekken op over de bron van je leven.

Jezus is mijn verlosser en Hij zal op een dag terugkomen. Tot die tijd, loopt Hij met mij mee in de zoektocht naar een Koninklijk karakter hier op aarde.

Last modified: 13 januari 2021