Jezus als voorbeeld

‘’Als we naar buiten zien en ons oor te luister leggen in de wereld, dan is nauwelijks een woord van kritiek te vernemen op de persoon Jezus.’’ Met deze zin openen we ons gesprek over Jezus en wat Hij ons te zeggen heeft. Bij veel mensen bestaat er een mate van sympathie voor de Jezus die ze kennen en dat is in positieve zin. Zijn leven wordt vaak gezien als voorbeeld en Zijn liefde voor anderen als historisch. In menig boek, popsong of een andere kunstuiting wordt Jezus neergezet als symbool voor vergeving, voor onschuld of voor grenzeloze liefde.

Naar buiten toe helpt het wel om bij de bron te blijven – de Bijbel – en van daaruit te erkennen dat, in beginsel, alle christenen op aarde onze broeders en zusters zijn.

Bijbel als bron

Ook in andere godsdiensten neemt Jezus een belangrijke, positieve plaats in. Je zou zeggen: als ik me naar Jezus toe profileer dan zou ik toch door de wereld, als volger van Hem, in een warm welkom ontvangen worden? Dat valt echter nogal tegen. We lopen vaak tegen een muur van negativiteit aan en zeker in onze rijke, westerse wereld die letterlijk en figuurlijk ‘van God los’ geraakt is. Vaak lijken we te moeten uitleggen dat we ‘verder wel normaal zijn’. Soms is de negatieve benadering wel te begrijpen als we zelf ook kritisch kijken naar wat de volgelingen van Jezus in het verleden deden, maar ook nu nog ervan maken. Een recent uitgezonden reportage van de EO rond de verkiezingen in de VS gaf een pijnlijk beeld van christenen die hun ziel aan de duivel hadden verkocht omdat Trump had beloofd de abortuswetgeving naar hun wensen strenger te maken. Onze verdeeldheid helpt ook niet mee. We hebben allemaal onze ‘eigen Jezus’ in gedachten. Naar buiten toe helpt het wel om bij de bron te blijven – de Bijbel – en van daaruit te erkennen dat, in beginsel, alle christenen op aarde onze broeders en zusters zijn. Tot op heden lukt het ons nog maar zeer matig om dat in praktijk te brengen. Dat is jammer.

Preek van Petrus

Dan blijft de vraag over wat Jezus voor de wereld en voor ons als individu nu nog steeds betekent. Tijmen verwijst naar zijn favoriete beginpunt, namelijk de preek van Petrus op de 1e Pinksterdag. Daarmee gaf Petrus er blijk van inmiddels begrepen te hebben waarom Jezus op aarde was gekomen en wat zijn dood en opstanding ten doel had. Ook maakte hij indruk op de gelovige Joden en andere aanwezigen met zijn intelligente woorden, ondanks zijn eenvoudige afkomst. Lees de omslag in de beoordeling van de omstanders voor en na de preek.

Rijker leven

Onze benadering is nog vaak dat mensen in nood (ziekte/armoede) het meest ontvankelijk zijn voor het evangelie. In onze westerse wereld zouden we echter ook aandacht moeten hebben voor mensen die niet in nood zijn. Wat Tijmen betreft bieden de evangeliën meer dan voldoende aanknopingspunten en perspectieven op een rijker leven. Niet in materiële zin maar in geestelijke/spirituele zin. Dat mag best wat meer aandacht krijgen. Hij hoopt dat de kerk weer relevant wordt voor de maatschappij. Niet door tegen van alles te zijn maar door bij te dragen aan saamhorigheid en verdraagzaamheid en zicht te bieden op een ‘rijker leven’, waarin de God van Israël middels Jezus een centrale rol speelt.

Last modified: 10 februari 2021