Ik ben heel dankbaar dat ik in een christelijk gezin ben opgevoed. Mijn ouders hebben een goede relatie met God en hebben ons het geloof echt voorgeleefd. Aan de ene kant ben ik heel evangelisch, maar vind ook sommige tradities in de traditionele kerk belangrijk. Ik kan enorm genieten van opwekkingsliederen, maar psalmen zingen onder begeleiding van het orgel laat mijn hart ook sneller kloppen.

Controle geven

Ik heb Jezus vaak heel dichtbij ervaren. En veel gezien hoe Jezus mensen kan veranderen. Tijdens onze verkering hebben Rijk en ik veel geleerd van Koen Prinzen, dit was onze vorige dominee. Bijvoorbeeld over hoe het zit met het geven van ons tiende. We gaven altijd wel aan goede doelen, maar niet heel bewust. Koen gaf ons een boek over hoe Bijbels en belangrijk het is om een deel van je tijd en geld aan God te geven. We zijn hierdoor bewust ons tiende gaan geven. Op het moment dat je jouw geld gaat geven, zoals God van ons vraagt, zal je ervaren dat het helemaal niet zo moeilijk is. Als je door de Geest vervuld bent, is het niet meer moeten, maar doe je het gewoon. Je ervaart er dan echt vreugde in.

Alles wat je van God hebt gekregen, is eigenlijk al van Hem. Dus je geeft eigenlijk terug wat al van Hem is. Doordat God ons zegent kunnen we ook weer anderen zegenen. Je zegt: “God dit is mijn geld, het is voor u”, “God dit is mijn tijd, ik geef het aan u.” God geeft geen regels om te straffen maar juist uit liefde, zoals een goede aardse vader dat ook doet bij zijn kind. 

Je zegt: “God dit is mijn geld, het is voor u”, “God dit is mijn tijd, ik geef het aan u.”

Ik heb nooit ervaren dat God ver weg van mij was, ik misschien eerder iets verder van Hem. Maar God laat ons niet los. Ik dacht het als tiener soms wel beter te weten. En ik heb daardoor soms stomme keuzes gemaakt. Psalm 25 is mijn favoriete Psalm. Ik herken mij hier echt een beetje in David. Als David ook fouten heeft gemaakt en God had zulke grote plannen met David, dan kan hij ook zulke grote plannen met mij hebben. Toen ik gevraagd werd om jeugdouderling te worden, dacht ik gelijk “Wie ben ik?”. Ik snapte wel dat anderen dat misschien zagen, maar wil God dit wel? Ik ben een vrouw, en maak fouten… Maar God heeft David ook gebruikt, en God heeft al onze zonden weggewassen. Op de vraag ben ik wel goed genoeg, kwam steeds het nummer Waymaker op de radio. Heel apart! Ook al zei mijn omgeving heb je daar wel tijd voor… je hebt je gezin, je werk, je studie. Maar God heeft altijd tijd voor ons en dat nummer kwam toen zo binnen. God is de weg en Hij laat ook de weg zien die je moet gaan. Tuurlijk ik moet niet in 7 sloten te gelijk springen, maar ik had wel echt het gevoel, God vraagt dit van mij. Als God je ergens voor vraagt, dan belooft Hij je ook te helpen in die taak. Mensen denken vaak in problemen, maar God denkt in mogelijkheden, God heeft alles al voorzien.

Vreugde in het volgen

God vraagt van ons om Hem te volgen, om Zijn discipel te zijn. Dat vraagt om discipline, en dit is soms best lastig. Om maar eens een simpel voorbeeld te geven: hoe makkelijk is het om op zondag uit eten te gaan of je boodschappen te doen. Het is soms best moeilijk om te zeggen: nee, wij kopen geen ijsje op zondag, ik studeer niet op zondag, we gaan eerst trouwen en dan pas samenwonen. Het is dan een offer en dan lijkt het geloof je wat te kosten. Je gaat dan niet mee met wat in deze maatschappij als normaal wordt gezien. Maar God laat ons in Zijn woord zien dat wij anders mogen leven. En dichtbij God en Zijn wet leven geeft juist heel veel vreugde, rust en voldoening! Wij denken het soms beter te weten, maar God heeft echt het beste met ons voor.

Wat ik de gemeenteleden mee wil geven?
Je bent niet alleen, je hoeft het niet alleen te doen. Als je nu tijd over hebt doordat je veel thuis bent, maak eens wat meer tijd voor God. God heeft altijd tijd voor ons.

Last modified: 13 januari 2021